W odpowiedzi na częste pytania Odbiorców wody wodociągowej w Gminie Mielec uprzejmie informuję że:
Zjawisko zapachu i smaku chloru, występujące okresowo w wodzie wodociągowej, związane jest z koniecznością dezynfekcji ujęć wody, urządzeń do jej produkcji, oraz sieci dystrybucyjnej dostarczającej wodę do odbiorców.
Zapach chloru wyczuwamy już przy stężeniu 0,05 mg/dm3. Takie stężenie chloru w wodzie jest równe kropli chloru na 1000 litrów wody (1 m3), to jest zawartości około pięciu wanien wody, a daje to już pewność, że woda, która dociera do konsumentów jest całkowicie bezpieczna.
CHLOR - żółtozielony gaz; bardzo aktywny chemicznie; utleniacz; występuje w skorupie ziemskiej, wodzie morskiej, organizmach żywych; u człowieka o masie 70 kg występuje w ilości ok 95g; wykorzystywany głównie do dezynfekcji. Stosowany zgodnie z zasadami bezpieczeństwa nie stwarza zagrożenia.
Czy istnieje alternatywa dla stosowania chloru?
W systemie zbiorowego zaopatrzenia ludności w wodę, do dziś, żaden inny środek nie okazał sie jednocześnie tak skuteczny i bezpieczny dla zdrowia jak chlor.
U ludzi i zwierząt narażonych na działanie chloru zawartego w wodzie do picia nie obserwowano żadnych specyficznych, niepożądanych skutków.
Najwyższe dopuszczalne stężenie chloru w wodzie do spożycia wynosi - 0,3 .
Uzdatniając wodę pozyskiwaną ze studni głębinowych można stosować minimalne dawki chloru -najczęściej w postaci roztworu podchlorynu sodu.
Mimo, iż w uzdatnionej wodzie podawanej do rurociągów ze stacji uzdatniania wody nie ma szkodliwych mikroorganizmów, wodę trzeba zabezpieczyć przed ewentualnym wtórnym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym na czas jej transportu. Woda rurociągami jest transportowana nawet kilkadziesiąt kilometrów od miejsca jej ujmowania i uzdatniania i do naszego kranu może płynąć nawet 48 godzin.
Zjawisko zapachu i smaku chloru
Woda pozyskiwana z ujęć studziennych zawiera stosunkowo mało, z którymi może reagować chlor, a to właśnie produkty tych reakcji mają wpływ na zapach i smak wody. Jeżeli "wyczuwalny smak" chloru jest zbyt intensywny, należy skontaktować się z przedsiębiorstwem odpowiedzialnym za jakość dostarczanej wody lub z miejscowo właściwym państwowym powiatowym inspektorem sanitarnym.
Kierownik GZGK w Mielcu
Dariusz Gustaw