^ do góry

Jesteś tutaj: Strona główna / Kurs klasyfikatora grzybów
pobierz pdfa z artykułem
pobierz pdfa z artykułem
wydrukuj

Kurs klasyfikatora grzybów

Data powstania: 2018-05-15 12:20
Data modyfikacji: 2018-05-15 12:30
Wytworzył: Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Rzeszowie

CZY CHCESZ UZYSKAĆ UPRAWNIENIA KLASYFIKATORA GRZYBÓW?

ZAPROSZENIE

 Informacja dla Urzędów Miast i Gmin, podmiotów gospodarczych prowadzących handel targowiskowy bądź skup grzybów świeżych, oraz pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa podkarpackiego i województw sąsiednich.

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Rzeszowie wychodząc naprzeciw zgłaszanym potrzebom zmierzającym do zdobycia podstawowej wiedzy z zakresu grzyboznawstwa i uzyskania uprawnień klasyfikatora grzybów świeżych organizuje 3-dniowy kurs specjalistyczny dla osób pragnących uzyskać tego rodzaju kwalifikacje, który odbędzie się w dniach od 01 do 03 lipca 2018 r. w Pensjonacie „Zamek” ul. Piłsudskiego 7, 38-600 Lesko.

Przewidywana liczba uczestników - około 25. Zakwalifikowanie na ww. kurs odbędzie się na podstawie kolejności zgłoszeń i po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia przez organizatora.

Uprzejmie informuje się że, obowiązek uzyskania uprawnień klasyfikatora grzybów świeżych wynika z rozporządzenia Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 215, poz. 672) i dotyczy podmiotów działających na rynku spożywczym, prowadzących działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych.

W województwie podkarpackim obrót grzybami świeżymi odbywa się najczęściej na targowiskach, w punktach skupu i innych miejscach sprzedaży w sposób najczęściej nieprawidłowy tj. bez wymaganej oceny dokonanej przez uprawnionego klasyfikatora grzybów świeżych. Wiedza z tego zakresu niezbędna jest także pracownikom Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawującym nadzór nad tego rodzaju specyficznym środkiem spożywczym, a także Oświaty Zdrowotnej w działalności profilaktyczno-oświatowej. Przyczyni się niewątpliwie również do podniesienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zwiększenia zaufania klientów czyniących zakupy na targowiskach w rezultacie spowoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia groźnych dla zdrowia i życia zatruć grzybami.

Wykładowcami kursu będą specjaliści grzyboznawcy i klasyfikatorzy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

  • Rozpoczęcie szkolenia: 01.07.2018 r. godz. 10.00.
  • Miejsce szkolenia: Pensjonat „Zamek” ul. Piłsudskiego 7 , 38-600 Lesko.
  • Koszt: 650 zł/os (cena uwzględnia noclegi oraz pełne wyżywienie).

Zgłoszenia chętnych do uczestnictwa w kursie należy kierować do dnia 15.06.2018 r. drogą elektroniczną na adres:

lub telefonicznie:

  • tel. WSSE w Rzeszowie  17 852 21 11 w. 343 (Artur Zamorski lub Sabina Sowa),
  • tel. Pensjonat ,,Zamek” w Lesku 13 469 62 68.

Wszelkie dodatkowe informacje w zakresie organizacji kursu można uzyskać pod podanym poniżej numerem telefonu.

 

RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW

Cel kursu:
Przekazanie kandydatom na klasyfikatorów grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych niezbędnej wiedzy, która jest wymagana do egzaminu.

 

  1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
    1. środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
    2. rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
    3. sezonowość owocowania grzybów;
    4. budowa owocnika grzyba kapeluszowego, cechy makro- i mikroskopowe, cechy organoleptyczne;
    5. podstawy podziału systematycznego grzybów.
  2. Charakterystyka dopuszczonych do obrotu grzybów uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  3. Grzyby jadalne niedopuszczone do obrotu - przyczyny ich niedopuszczenia.
  4. Grzyby trujące i zatrucia grzybami:
    1. omówienie gatunków grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich gatunków jadalnych;
    2. podział zatruć ze względu na zasady działania toksyn.
  5. Grzyby podlegające ochronie prawnej.
  6. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
    1. ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2017 r. poz. 149 ze zm.) wraz z aktami wykonawczymi;
    2. ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2017 r., poz. 1261 ze zm.);
    3. przepisy dotyczące opakowań jednostkowych.
  7. Polskie normy dotyczące grzybów świeżych.
  8. Ocena grzybów świeżych:
    1. cechy dyskwalifikujące;
    2. klasa jakości;
    3. warunki przechowywania i transportu.
  9. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
  10. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad:
    1. targowiskową sprzedażą rosnących w warunkach naturalnych grzybów świeżych i przetworów grzybowych;
    2. grzybami i przetworami grzybowymi znajdującymi się w obrocie;
    3. grzybami w zakładach żywienia zbiorowego.
  11. Ćwiczenia - wystawianie atestów na grzyby świeże przeznaczone do:
    1. przetwórstwa;
    2. obrotu.

Karta zgłoszenia na kurs klasyfikatora grzybów

 
Autor: Pezda Łukasz
 
Ilość wyświetleń: 42




  • informacje dla rolników
  • BIP
  • EPUAP
  • Narodowe Siły Rezerwowe
  • Obsługa Osób Niesłyszących
  • podział gminy mielec na obwody i okręgi wyborcze
  • inwestycje i turystyka
  • Strategiczne Dokumenty dla Gminy Mielec
  • gospodarka komunalna
  • antykorupcja
  • Informacja o bezdomnych zwierzętach
  • Ochrona danych osobowych
Oficjalny serwis internetowy Gminy Mielec
Copyright © 2018 Gmina Mielec
Administracja: Łukasz Pezda
Polityka Prywatności
Projekt i wykonanie HSI.pl
Poprzednia wersja strony WWW - gmina.mielec.pl