^ do góry

Jesteś tutaj: Strona główna / Zjawisko smaku i zapachu chloru w wodzie wodociągowej
pobierz pdfa z artykułem
pobierz pdfa z artykułem
wydrukuj

Zjawisko smaku i zapachu chloru w wodzie wodociągowej

Data powstania: 2017-10-17 13:31
Data modyfikacji: 2017-10-17 13:34
Wytworzył: Dariusz Gustaw

W odpowiedzi na częste pytania Odbiorców wody wodociągowej w Gminie Mielec uprzejmie informuję że:

Zjawisko zapachu i smaku chloru, występujące okresowo w wodzie wodociągowej, związane jest z koniecznością dezynfekcji ujęć wody, urządzeń do jej produkcji, oraz sieci dystrybucyjnej dostarczającej wodę do odbiorców.

Zapach chloru wyczuwamy już przy stężeniu 0,05 mg/dm3. Takie stężenie chloru w wodzie jest równe kropli chloru na 1000 litrów wody (1 m3), to jest zawartości około pięciu wanien wody, a daje to już pewność, że woda, która dociera do konsumentów jest całkowicie bezpieczna.

CHLOR  -  żółtozielony gaz; bardzo aktywny chemicznie; utleniacz; występuje w skorupie ziemskiej, wodzie morskiej, organizmach żywych; u człowieka o masie 70 kg występuje w ilości ok 95g; wykorzystywany głównie do dezynfekcji. Stosowany zgodnie z zasadami bezpieczeństwa nie stwarza zagrożenia.

Czy istnieje alternatywa dla stosowania chloru?

W systemie zbiorowego zaopatrzenia ludności w wodę, do dziś, żaden inny środek nie okazał sie jednocześnie tak skuteczny i bezpieczny dla zdrowia jak chlor.

U ludzi i zwierząt narażonych na działanie chloru zawartego w wodzie do picia nie obserwowano żadnych specyficznych, niepożądanych skutków.

Najwyższe dopuszczalne stężenie chloru w wodzie do spożycia wynosi - 0,3 .

Uzdatniając wodę pozyskiwaną ze studni głębinowych można stosować minimalne dawki chloru -najczęściej w postaci roztworu podchlorynu sodu.

Mimo, iż w uzdatnionej wodzie podawanej do rurociągów ze stacji uzdatniania wody nie ma szkodliwych mikroorganizmów, wodę trzeba zabezpieczyć przed ewentualnym wtórnym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym na czas jej transportu. Woda rurociągami jest transportowana nawet kilkadziesiąt kilometrów od miejsca jej ujmowania i uzdatniania i do naszego kranu może płynąć nawet 48 godzin.

Zjawisko zapachu i smaku chloru

Woda pozyskiwana z ujęć studziennych zawiera stosunkowo mało, z którymi może reagować chlor, a to właśnie produkty tych reakcji mają wpływ na zapach i smak wody. Jeżeli "wyczuwalny smak" chloru jest zbyt intensywny, należy skontaktować się z przedsiębiorstwem odpowiedzialnym za jakość dostarczanej wody lub z miejscowo właściwym państwowym powiatowym inspektorem sanitarnym.

Kierownik GZGK w Mielcu

Dariusz Gustaw

 
Autor: Pezda Łukasz
 
Ilość wyświetleń: 5931




  • informacje dla rolników
  • BIP
  • EPUAP
  • Narodowe Siły Rezerwowe
  • Obsługa Osób Niesłyszących
  • podział gminy mielec na obwody i okręgi wyborcze
  • inwestycje i turystyka
  • Strategiczne Dokumenty dla Gminy Mielec
  • gospodarka komunalna
  • antykorupcja
  • przez internet do kariery
  • Informacja o bezdomnych zwierzętach
  • Ochrona danych osobowych
  • Biznes.gov.pl
  • Rozwijamy kompetencje cyfrowe
  • „Pozbądź się smogu w Gminie Mielec (kotły gazowe i ogrzewane biomasą”
  • Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
  • Dostępność Plus
  • Ochrona powietrza
  • Dostępna szkoła
  • Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków
  • Granty PPGR
  • Uniwersytet Samorządności
  • Efektywność energetyczna budynków
  • Cyberbezpieczeństwo
  • Konkurs fotograficzny
  • Rządowy Program Odbudowy Zabytków
Oficjalny serwis internetowy Gminy Mielec
Copyright © 2024 Gmina Mielec
Administracja: Łukasz Pezda

Polityka Prywatności
Deklaracja dostępności
Projekt i wykonanie HSI.pl